fredag 28. januar 2011

BETT - Overveldende inspirerende

BETT er en årlig teknologi og læringsmesse i London. Opplæringsavdelingen og de digitale innovatørene ved S&Fj fylkeskommune tok en tur dit i begynnelsen av januar i år, for å orientere oss og bli inspirert til veien videre.

Det er en overveldende messe. En enorm hall er fylt til randen av produktpresentatører, selgere og representanter fra institusjoner som driver med teknologi og læring. Fra Norge var blant annet ikt-senteret, aschehoug, creaza og cappelendamm representert. Også mange programløsninger for samarbeid mellom skole og hjem ble presentert. Maskinvarer var likevel sterkest representert, med interaktive tavler som mest fremtredende. Det kan nevnes at digitale penner, digitale mikroskop og digital prosjektorer var til utstilling i mange ulike fasonger og størrelser. En rekke 3D printere ble vist frem. Vi hadde nok ventet oss flere versjoner av lesebrettet.

Innen programvare, var særlig språkfag, matematikk og realfag/naturfagene representert. Det var mange eksempler på nettbaserte nettressurser som ligner de vi kjenner fra norske forlag: NDLA, Lokus osv., der tema blir presentert i bolker med oppgaver og oppsummeringer. Andre ressurser viste interessante og nye muligheter for bruk av IKT i opplæringen.

Vi budde saman med den norske delegasjonen av Fronter-tilsette. Fronter vart som kjent kjøpt opp av det internasjonale selskapet Pearson i 2009, men dei var veldig tydelige på at dei framleis vil vere opptekne av å ha eit best mogleg produkt også for oss i Skandinavia. Onsdag kveld inviterte Fronter oss brukarane frå Norge til ei lita kveldsøkt på hotellet. Vi fikk informasjon om oppkjøpet og samtidig ein presentasjon av verktøya Creaza og Kikora som kan integrerast i Fronter.

Creaza har vi hatt høve til å prøve ut gjennom Fronter tidlegare, medan Kikora er ei nyvinning som fekk mange positive kommentarar både på Frontersamlinga og på sjølve Bett-messa. Kort fortalt er Creaza eit presentasjonsprogram med enkel integrasjon av lyd, bilete, video osv, og Kikora er eit matematikkverkty som gir umiddelbare tilbakemeldingar om brukaren er på rett veg i reknestykket sitt. Kikora integrert i Fronter gir læraren i tillegg lett tilgang til oppfølging av eleven ifm lekser og tidsbruk på matematikkoppgåvene. Vi har sjølvsagt bestilt prøvelisens, og ventar i spenning på å få prøve det ut i praksis.

BETT er likevel ikke stedet for å fange opp praktisk pedagogiske og/eller didaktiske nyvinninger. Jørn, innovatør i Akershus Fylkeskommune formulere nettopp dette veldig godt her.

Ellers har også Øyvind Heimset Larsen på Vestlandsforskning skrevet sin rapport her.

Tips fra BETT finner du her (neste innlegg).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar